Shop Single Image Kép forrása: bor hordo

Laktonok

A laktonok az észterek különleges alcsoportja. A laktonok a szőlőből kerülnek a borba, vagy képződhetnek az erjedés, érlelés folyamán, és előfordulhat, hogy a fahordóból oldódnak ki. A tölgyfa-laktonok közül fontosak a 3-metil-γ-oktalakton. Ezeknek a tölgyfára vagy kókuszdióra emlékeztető illatuk van. Némelyik γ-nonalaktonnak szinztén tölgyfa jellege van, így ezek is részt vehetnek a tölgyfaillat kialakításában.

Polifenolok

A fahordóból kivont hidrolizálható tanninok jelentős szerepet játszanak a bor keserű és húzós ízének kialakulásában. Ez a csoport inkább összehúzó ízű, mint a kondenzált, nem hidrolizálható tanninoké. Jelentőségük általában fehérborokban nagyobb, amelyekben az ízanyagok koncentrációja alacsonyabb és általában nincs bennük jelentős mennyiségű flavonoid-fenol. A tölgyfa hordókból kivont fahéjaldehid és benzaldehid származékok hozzájárulnak a fehérborok nem flavonoidokból származó keserű ízéhez.
A tölgyfa hordóban történő erjesztés és tárolás további fenolsav-forrást jelent. A hidroxi-fahéjsavak átalakulása illó fenolokká olyan enzimek hatására jön létre, amelyek vagy élesztőből, vagy tejsavbaktériumokból származnak. A képződött származékok füstre, vaníliára, szegfűszegre emlékeztető illatkomponenseket adnak a bornak.

Aldehidek

Legismertebb a benzaldehid, amely mandulaillatú. A fenol-aldehidek közül a vanillin és a sziringaldehid. Ezeknek vaníliaillatuk van. Ezek a vegyületek a ligninjeinek lebomlási termékei. Az illó fenolos aldehidek további forrása lehet a must vagy a bor hevítése, melynek során a fruktóz átalakul furfurollá (kamillára emlékeztető illat). Ez a folyamat lassan is lejátszódhat ászkolás vagy hosszú idejű tárolás során. A hordók összeállításakor, a dongák melegítése során is keletkezik furfurol.

Melyik bor a legjobbak? Mi választunk Önnek.

Ferrari Brut Trento D.O.C. 12,5% 0,75L
Ferrari Fratelli Lunelli S.p.A.
9 016 Ft 5 997 Ft 11 494 Ft Ft
A Ferrari Trento D.O.C. egy történelmi bor, amelyet először 1902-ben állítottak elő, a "terroir" és a Chardonnay szőlőfajta (100% Chardonnay)... Gyönyörű burgundi típus, nagyon harmonikus, dió és édes alma illatú. Jellemző az ízben kiegyensúlyozott, gyümölcsös, gyümölcsös játék,... Ez az egyik legjobb Primitivo bor. A szőlő Puglia legjobb fekvésű szőlőültetvényeiről származik. A bort 12 hónapig érlelték amerikai és francia...
Árösszehasonlítás Árösszehasonlítás Árösszehasonlítás Árösszehasonlítás
Üzlethez Üzlethez Üzlethez Üzlethez
Vélemények Vélemények Vélemények Vélemények

Polifenolok

Aldehidek