Whisky

5 Kiemelkedő Őszi Whisky Azoknak, Akik Szeretik Az Isteni Italokat

5 Kiemelkedő Őszi Whisky Azoknak, Akik Szeretik Az Isteni Italokat

Elérkezett az őszi whiskyszezon, és most az az ideje, hogy felfedezzük az italok világát. Vajon melyiket preferálod: Single maltok, füstös ízvilág, vagy esetleg hordóerős kiadások? Tekintsd meg ajánlatainkat és szerezz be egy különleges palackot az őszi esték hangulatához. Ne hagyd ki a lehetőséget, mert most minden ital akciós, amíg a készlet tart!

Minden italunk elérhető akciós áron, de csak korlátozott mennyiségben.

Ardnamurchan AD/ (0,7L / 46,8%)

Ardnamurchan Distillery különleges single maltjai az elmúlt években számos különleges számjelölést kaptak, amelyek jelzik, hogy mikor készültek a batch-ek. Most a whisky profilja stabilizálódott, és az új kiadásoknál már elhagyták a számokat, egyszerűen csak AD/-ként említik a whiskyt. A karakter változatlan maradt: tőzeges és tőzegmentes malátából is készül a lepárlóban whisky, az alapkiadásban pedig a két stílus 50-50%-ban található meg, így közepesen füstös ízvilágban gyönyörködhetünk. Az érlelés során 65%-ban bourbonhordókban, 35%-ban pedig sherryhordókban pihent a whisky. Az Adelphi kiadásai egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban, és az októberi Whisky Show-n is méltán képviseltetik magukat.

Teeling Single Pot Still Wonders Of Wood - Portuguese Virgin Oak (0,7L / 50%)

A Wonders Of Wood sorozat második kiadása teljes egészében Portugáliában termett szűz tölgyhordókban érlelt whiskey-t kínál. A portugál tölgy magasabb tannintartalmú, ami rendkívüli ízeket kölcsönöz az italnak, például dzsemes, dohányos és borsos jegyeket. A Teeling Whiskey komolyan veszi az ír whiskey fejlődését, és olyan egyedi palackozásokat hoz létre, mint a Wonders Of Wood sorozat. A sorozat eladásai részben az Írország Wicklow területén történő őshonos fafajták ültetését is támogatják a Tree Council of Ireland egyesülettel együttműködve. Az ital 50%-os alkoholtartalmával karakteres és határozott ízt nyújt.

MAC-TALLA Mara Cask Strength (0,7L / 58,2%)

A Mac-Talla Mara Cask Strength egy független palackozó kiváló whisky-je, amely hordóerősen kerül palackozásra. Ráadásul 2022-ben elnyerte a Scottish Whisky Awards "Branding Excellence" díját. A Mac-Talla jelentése skót gael nyelven "visszhangot" jelent, és a Mara kiadásokban a tengeri jegyeket testesíti meg. Az ízvilágában füstölt grillezett hús, égetett tölgyfa és intenzív tőzeges lecsengés található. Pár csepp vízzel hígítva más ízek is előbújnak ebből a prémium italból.

Koval Rye (0,5L / 40%)

A Koval Rye nem egy átlagos rozswhiskey, éppen úgy, mint maga a lepárló sem az. Az italt 100%-ban bio rozsból készítik, és különleges tulajdonságai közé tartozik, hogy small batch, azaz kis adagokban készül, valamint single barrel, szűretlen, és csak középpárlatot tartalmaz. Az organikus whisky-t a Whisky Magazine azon 100 lepárlójába sorolta, amelyet érdemes meglátogatni. Az egyedi lepárlóberendezésüket a német Kothe cég készítette, amely rézüst tetején rendelkezik egy különleges buboréksapkával és két kisebb oszlopüsttel, így a legjobb aromákat tudják kinyerni. Fontos tudni, hogy minden Koval whiskey single barrel, vagyis mindig csak egy hordót palackoznak le.

Old Pulteney 16 éves (0,7L / 46%)

Utolsóként egy idősebb whisky-t választottunk, az Old Pulteney-t, amely a skót szárazföld egyik legészakibb lepárlójából származik. A Wick folyó torkolatánál található főzde a tengeri széljárta tárolóházakban érleli whisky-jét, amelyet a


Kiválasztjuk a legjobbat a whisky kategóriából

Együtt megnézzük, hogyan választhatja ki a legjobb whisky kategóriából.

Ha Csehországról van szó, akkor a legjobb whisky-k megtalálása nem egy könnyű feladat. A legjobb whisky-k számos különböző tényező alapján kerülnek kiválasztásra, beleértve a fajtát, a gyártási eljárást, a főzés módját, a palackozási módot és még sok mást. A legjobb whisky-k megtalálásához először meg kell értenünk, hogy milyen fajtákat kínálnak a csehországi whisky-k, majd meg kell határoznunk, hogy melyik a legjobb a számunkra.

A csehországi whisky-k fajtái között megtalálható a szesz, a száraz szesz, a száraz whisky, a whisky-likőr, a whisky-szirup és a whisky-krém. Mindegyiknek megvan a maga sajátos ízvilága és összetétele. A szesz a legegyszerűbb és legegyszerűbb whisky, amelyet általában szőlőből és búzából készítenek. A száraz szesz sokkal édesebb, és általában kukoricából készül. A whisky-likőr sokféle ízt kínál, beleértve a gyümölcsöket, a fűszereket és a kávét. A whisky-szirup szintén édes, de különleges ízvilággal rendelkezik. A whisky-krém pedig a legfinomabb és legkülönlegesebb whisky, amelyet a legjobb minőségű whisky-ből készítenek.

A legjobb whisky-k megtalálásához először meg kell határoznunk, hogy melyik fajta whisky illik legjobban a számunkra. Azután meg kell vizsgálnunk a különböző whisky-k összetevőit és ízét, hogy megtaláljuk a legjobbat. Nagyon fontos, hogy a whisky-t megfelelően tároljuk, hogy megőrizzük a minőségét. Az sem árt, ha megpróbálunk olyan whisky-ket is, amelyeket mások ajánlanak. A legjobb whisky megtalálásához a legjobb, ha minőségi whisky-t választunk, amelyet megfelelően tárolunk és kipróbálunk.

Összefoglalva, a legjobb whisky-k megtalálása Csehországban nem egy könnyű feladat. A legjobb whisky-k megtalálásához meg kell határoznunk, hogy melyik fajta whisky illik legjobban a számunkra, és meg kell vizsgálnunk a különböző whisky-k összetevőit és ízét. A minőségi whisky-k kiválasztása és megfelelő tárolása biztosítja, hogy a legjobb whisky-k megtalálhatóak legyenek. A whisky-k megismeréséhez a legjobb, ha olyan whisky-ket is kipróbálunk, amelyeket mások ajánlanak.


A legjobb anyag a whisky számára

Whisky készül malátából, kukoricából, árpából vagy rozsból, amelyeket először megdörzsölnek, majd fermentálják, és később főzésre, erjesztésre és érlelésre használják. Ezután a whisky-t hordókban érlelik, hogy elnyerje a kívánt ízt, és a karakterét. A whisky készítés egy bonyolult folyamat, amely nagyfokú odafigyelést, türelmet és szakértelem igényel. A whisky készítés egy ősi mesterség, amely sok kézműves szerepet igényel, és a legjobb eredmény elérése érdekében szigorú szabályokat alkalmaz. A whisky készítés egy komplex folyamat, amelynek végén egy különleges, karakteres ital áll elő. Az érlelés folyamata során a whisky különböző ízeket és aromákat kap, amelyek a kész ital egyediségét adnak.


Véleményünk a whiskyrol

A mi véleményünk arról, hogy mik ezek whisky-k különböző ízvilágok, az, hogy a whisky-k különböző ízvilágok egyedi és sokféle ízeket kínálnak. A whisky-k ízvilága különböző módon változhat, attól függően, hogy milyen fajta whisky-t fogyasztunk. A whisky-k ízvilága általában az alapanyagok és a főzési folyamatok eredményeként alakul ki. A whisky-k ízvilága lehet édes, keserű, fűszeres, égetett, füstös, karamelles vagy komplex. A különböző whisky-k ízvilágának megismeréséhez a legjobb, ha különböző whisky-ket kóstolunk és összehasonlítjuk azokat.




Termékek a kategóriából whisky

Bunnahabhain Toiteach a Dhá 46,3% 0,7L
Egy csipetnyi füst – mint egy tőzeges malátaárpa whisky, erősebb „sherry” hatással kombinálva. Az ínyenceknek lehetőséget ad arra, hogy valami igazán egyedi és varázslatos dolgot próbáljanak ki.   A Toiteach A Dhà...

Dunville's Three Crowns Peated 43,5% 0,7L
Könnyű ír whisky fenolos aromával (a fenoloknak köszönhetjük a füstös érzetet, amelyek a tőzeg elégetése során, a szárítás ideje alatt alakulnak ki). Ízében a könnyű „Ulmo” méz és az erős feketekávé lenyűgöző kombinációja...

Dunville's Three Crowns Sherry 43,5% 0,7L
Ír whisky nagyon finom illattal – virágos, édes és lédús. Illatában a gyümölcsök és a diós karamell keveredik, egy kis nugáttal és tejkaramella jegyekkel. Ízében a maláta kezdeti édességét átveszik a könnyű citrusfélék, a narancs,...

Pvrezero Black Reserve Alcohol Free 0,0% 0,7L
Meglepő alkoholmentes mandula aroma és az „alkoholmentes whisky” rendkívül finom íze, gyönyörű karamellás jegyekkel, amelyek „Írország ízére” emlékeztetnek.

Rammstein Whiskey 10YO 43% 0,7L
Háromszor desztillált gabona és kétszer desztillált maláta keveréke. Whisky, amely Írországban 10 évig érlelődik bourbon hordókban, majd végül legalább 6 hónapig „sherrys” hordókban. Gyengéd gyümölcsös illatában...

Melyek a legkelendőbb whisky?


A whisky-k világszerte népszerűek. A legnépszerűbbek a skót whisky-k, amelyeket általában single malt-ként vagy blend-ként árulnak. A single malt whisky-k egy adott szeszfőzde egyedi, speciális ízvilágú whisky-jei, míg a blend whisky-k több szeszfőzde whisky-jeinek keveréke. Az amerikai whisky-k, mint a bourbon, a rye whisky és a Tennessee whisky is népszerűek, de a japán whisky-k is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A legnépszerűbb whisky-k között szerepelnek a skót single malt-k, az amerikai bourbonok és a japán whisky-k is. Ezek a whisky-k különböző ízvilágokat és karaktert képviselnek, így mindenki megtalálhatja a számára legjobban illőt. A whisky-k széles skálája biztosítja, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő ízt és karaktert. Összefoglalva, a whisky-k világszerte népszerűek, a legnépszerűbbek a skót single malt-k, az amerikai bourbonok és a japán whisky-k.


Olvassa el más cikkeinket is


Tamás Kecskés

Tamás Kecskés

A fehérbor és az igazi skót whisky kedvelője