Sör

Hogyan fertőtlenítsünk egy sörcsapot

Hogyan fertőtlenítsünk egy sörcsapot

A sörcsap fertőtlenítése egy fertőtlenítő hordó segítségével. A fertőtlenítés elengedhetetlen a sör minősége szempontjából.

Mit okoz a elhanyagolt sörcsővezeték?

  • A sör minősége drasztikusan romlik, kellemetlen szagok és ízek jelentkeznek.
  • A sör habzik, nehezen csapják, és a hab nem tart sokáig.
  • Emésztési problémák, hasmenés, étvágytalanság.

Milyen gyakran kell fertőtleníteni:

  • Vízzel való átmosás szükséges minden használat után.
  • Kémiai fertőtlenítés naponta legalább egyszer 2 hetente.
  • Időszakos használat esetén arányosan. Javasoljuk, hogy a szezon során legalább 4 alkalommal fertőtlenítsenek, ha rendszeresen átmossák vízzel.

Hogyan végezze el a fertőtlenítést

FIGYELEM! A fertőtlenítés során mindig ki kell kapcsolni a hűtést, és maximum 30°C meleg vízzel kell átöblíteni.

1. Vízzel (fertőtlenítő adapterrel):

Csatlakoztassa a fertőtlenítő adaptert a vízhálózathoz egy ½”-es cső segítségével. Amikor a hordót ráhelyezi, illessze be a csapot a fertőtlenítő adapterbe. Nyissa ki a sörcsapot, és várjon, amíg tiszta víz folyik belőle (amely leöblíti az összes italmaradékot és részben az üledéket).

2. Vegyi anyaggal (fertőtlenítő készlettel):

Csavarja le a fedőt a fertőtlenítő hordóról, majd a hordóba öntse bele a hígított fertőtlenítő oldatot a következő arányban: 2% oldat = 5 liter víz + 0,1 liter Habla CIP előkészítő. Helyezze vissza a fedőt a fertőtlenítő hordóra, majd helyezze fel a csapot és nyomja meg ugyanúgy, mint a sört. Nyissa ki a sörcsapot, és várjon, amíg a fertőtlenítő oldat kiöblíti az italmaradékokat. Hagyja hatni az oldatot kb. 10 percig. 10 perc elteltével vegye le a csapot, helyezze a fertőtlenítő golyót a csap mögötti csőbe, majd engedje át azt a vezetéken. Ne felejtse el kikapcsolni a kompenzátort a sörcsapból (lásd a kompenzátor szétszerelését), hogy könnyen kivehesse a fertőtlenítő golyót. A mennyiségtől függően ismételje meg a folyamatot. Ezután öntsen legalább 5 liter tiszta vizet a fertőtlenítő hordóba, és öblítse ki a csövet. Ne feledkezzen meg a sörcsapról és a csapokról. Ezeket le kell szedni, be kell áztatni a fertőtlenítő oldatba, és alaposan tisztítani kell, eltávolítva az összes üledéket.


Tamás Kecskés

Tamás Kecskés

A fehérbor és az igazi skót whisky kedvelője